Med start tävlingsdagen den 1 mars 2020 kommer sulkyval att visas i både start- och resultatlistor tillsammans med skoinformation. Bokstaven A är amerikansk sulky, H är hybrid och S står för sulky.
Tränaren kommer att vid startanmälan lämna såväl skoinformation som sulkyval. Dessa val kan sedan ändras fram till 15 minuter före start i lopp 1 den aktuella tävlingsdagen, det vill säga samma regel som gällde för skoinformationen tidigare. Skillnaden nu är att alla ändringar kan göras av tränaren via användarkontot på travsport.se. Det går självklart fortfarande att göra det via inskrivningen på banan på tävlingsdagen också.
Vad innebär de olika typerna? Amerikansk sulky (blå markering)
Helsvetsad
Bredd mellan hjulen, c.c. under 135 cm
Bredd mellan skalmarna vid fotstegen, c.c. under 105 cm
Ej centrerad sits (kan justeras)
Hybrid (grön markering)
De vagnar som uppfyller några – men inte alla – kriterier för de övriga beskrivna.
Sulky (gul markering)
Inte helsvetsad
Bredd mellan hjulen, c.c. över 135 cm
Bredd mellan skalmarna vid fotstegen, c.c. över 105 cm
Centrerad sits
Hur vet man vilken sort ens sulky är när man anmäler? - En utsedd expertgrupp, bestående av exempelvis sulkytillverkare och importörer, har gjort en officiell typning av alla sulkymodeller och listor över dessa finns på travsport.se. En färgmärkning som motsvarar sulkytypen ska finnas på sulkyn innan den får användas i lopp och märkning sker på travbanorna under tävlingsdagar eller liknande. Nytillverkade sulkyer kommer att märkas upp av tillverkaren eller importören.
Hur hanterar ni hästar som ska starta efter 1/3, men som anmälts innan den nya funktionen släpptes? - Vi kommer att lägga ett default-värde, troligen skor runt om och sulky, på alla hästar som anmälts till lopp från och med 1/3 innan den nya funktionen släppts. Tränaren kan sedan själv gå in via sitt användarkonto och lägga in de val hen önskar. För att få igenom en anmälan från och med 1 mars så måste man registrera in sko och sulkyinformationen.
Kan man fortfarande ändra från barfota till skor efter att lopp 1 startat? – Ja, det går liksom tidigare att ändra till "långsammare" val, det vill säga från barfota till skor och från amerikansk sulky till hybrid eller sulky samt från hybrid till sulky. För att ändra måste man dock gå in på inskrivningen när den ordinarie tidsgränsen är passerad.
Hur hanterar ni hästar i utländsk träning och tränare som inte har användarkonto? – Vi kommer att göra vårt bästa för att få informationen redan vid anmälan även för dem. Om vi inte får någon information kommer vi att lägga ett default-värde på dem och så får tränaren gå in till inskrivningen och göra ändringar, precis som de tidigare gjort med skoinformationen.
Bakgrund Utrustningsinformation som exempelvis sulky har länge efterfrågats av spelarna och många tränare har angett informationen i tips och liknande, men den har kanske inte nått alla. Nu kan spelarna hitta all information om alla hästar på ett och samma ställe. Med ökad information gällande utrustning kan vi fokusera mer på hästen, vilket vi tror är bra för travsporten.
Tränaren kommer att vid startanmälan lämna såväl skoinformation som sulkyval. Dessa val kan sedan ändras fram till 15 minuter före start i lopp 1 den aktuella tävlingsdagen, det vill säga samma regel som gällde för skoinformationen tidigare. Skillnaden nu är att alla ändringar kan göras av tränaren via användarkontot på travsport.se. Det går självklart fortfarande att göra det via inskrivningen på banan på tävlingsdagen också.
Vad innebär de olika typerna?
Amerikansk sulky (blå markering)
- Helsvetsad
- Bredd mellan hjulen, c.c. under 135 cm
- Bredd mellan skalmarna vid fotstegen, c.c. under 105 cm
- Ej centrerad sits (kan justeras)
Hybrid (grön markering)- De vagnar som uppfyller några – men inte alla – kriterier för de övriga beskrivna.
Sulky (gul markering)Hur vet man vilken sort ens sulky är när man anmäler?
- En utsedd expertgrupp, bestående av exempelvis sulkytillverkare och importörer, har gjort en officiell typning av alla sulkymodeller och listor över dessa finns på travsport.se. En färgmärkning som motsvarar sulkytypen ska finnas på sulkyn innan den får användas i lopp och märkning sker på travbanorna under tävlingsdagar eller liknande. Nytillverkade sulkyer kommer att märkas upp av tillverkaren eller importören.
Hur hanterar ni hästar som ska starta efter 1/3, men som anmälts innan den nya funktionen släpptes?
- Vi kommer att lägga ett default-värde, troligen skor runt om och sulky, på alla hästar som anmälts till lopp från och med 1/3 innan den nya funktionen släppts. Tränaren kan sedan själv gå in via sitt användarkonto och lägga in de val hen önskar. För att få igenom en anmälan från och med 1 mars så måste man registrera in sko och sulkyinformationen.
Kan man fortfarande ändra från barfota till skor efter att lopp 1 startat?
– Ja, det går liksom tidigare att ändra till "långsammare" val, det vill säga från barfota till skor och från amerikansk sulky till hybrid eller sulky samt från hybrid till sulky. För att ändra måste man dock gå in på inskrivningen när den ordinarie tidsgränsen är passerad.
Hur hanterar ni hästar i utländsk träning och tränare som inte har användarkonto?
– Vi kommer att göra vårt bästa för att få informationen redan vid anmälan även för dem. Om vi inte får någon information kommer vi att lägga ett default-värde på dem och så får tränaren gå in till inskrivningen och göra ändringar, precis som de tidigare gjort med skoinformationen.
Bakgrund
Utrustningsinformation som exempelvis sulky har länge efterfrågats av spelarna och många tränare har angett informationen i tips och liknande, men den har kanske inte nått alla. Nu kan spelarna hitta all information om alla hästar på ett och samma ställe. Med ökad information gällande utrustning kan vi fokusera mer på hästen, vilket vi tror är bra för travsporten.