Krav på registrering av hästar hos Jordbruksverket
Krav på registrering av hästar hos Jordbruksverket.
Följ inlägget
0
följare
Senast den 1 oktober 2021 ska alltså alla som driver en anläggning med hästar ha registrerat sin anläggning och därmed ska alla hästar ha en hemadress. På Jordbruksverkets webbplats kan man nu göra registreringen.
Alla som har ett stall måste registrera det, ange storlek på anläggningen, var den ligger och föra in varje enskild häst som befinner sig där. Även typ av häst uppdelat i ridhästar, travhästar och övriga hästar ska uppges. Tillkommer det hästar eller hästar som lämnar stallet ska uppgifterna uppdateras. Även verksamhet som inte bedrivs året runt, som till exempel sommarbete eller speciella event, innebär att anläggningen ska registreras men då som tillfällig verksamhet. Det är den som driver anläggningen som sedan ska registrera hästarna på anläggningen.
Syftet med de nya reglerna är att säkerställa en bättre och snabbare smittspårning vid sjukdomsutbrott och bekämpa sjukdomar skriver Jordbruksverket på sin webbplats.
Registrera anläggning
Du som gör något av följande ska registrera din anläggning:
- Driver anläggning/-ar där hästar hålls, oavsett antal hästar (t ex ett stall, en fastighet eller ett bete).
- Driver anläggning/-ar som hanterar avelsmaterial, det vill säga om du i någon form hanterar sperma, ägg eller embryon.
Är ni flera som delar på en anläggning ska en person utses till ”aktör” och ansvara för att registrera anläggningen och samtliga hästar där.Travbanor/verksamhet på travbanor: travbanor ansvarar för att registrera de delar av anläggningen som de själva bedriver verksamhet i (t ex travskola, gäststallar och övriga stall utan permanent verksamhet). Travtränare/hyresgäst på travbanan som driver egen rörelse ansvarar för registrering av just den anläggningen. Om fler tränare delar samma stall behöver de utse en person som är ansvarig och som registrerar alla hästar. Detta beror på att Jordbruksverkets datasystem i dagsläget inte kan registrera flera under samma stall.
Observera! Om du inte registrerar din anläggning och håller uppgifterna aktuella bryter du mot EU-förordningen och riskerar påföljder. Du får bland annat inte förflytta dina hästar eller ditt avelsmaterial. Ingen får heller ta emot djur eller avelsmaterial från din anläggning.
Mer information
Jordbruksverkets instruktionsfilmer, manualer och frågor och svar om hur registrering anläggningen ska gå till.
Artiklar på travsport.se
Registrera din anläggning hos Jordbruksverket (210311)
Nytt krav på registrering av häst (210209)
Frågor
Frågor om den nya lagen och registreringar besvaras av Jordbruksverket på:
Telefon: 0771–223 223
E-post: kundtjanst@jordbruksverket.se
Om din häst saknas i databasen vid anläggningsregistreringen hos Jordbruksverket, kontakta Svensk Travsports kundtjänst:
Telefon: 08-475 27 00
E-post: kundtjanst@travsport.se
Fler delar av lagen kommer på plats allt eftersom. Den som
transporterar hästar (både inom Sverige och till/från andra länder) behöver också registrera dig som transportör och/eller ansöka om transportörstillstånd senast samma datum, 21 april 2021.
Läs mer och registrera här.