Till senaste kommentaren

Vad gäller vid breddlopp och startpoäng?

Hej,
Jag undrar varför breddtraven har en maxpoäng på 500 när det gäller sulkylopp men att detta saknas helt i montéloppen?

Vi de sista breddtraven nu det sista kommer det hästar som har flera tusen poäng och med lätthet joggar hem segern. Är inte vitsen med breddtrav att de hästar som har lite poäng ska få chansen att först komma med och sedan öka på sina poäng för att komma med i lopp "vanliga" travdagar.

Finns det någon anledning att man på breddtraven inte har någon poänggräns just i montéloppen?

Kommentarer

 • Hej Linda!

  Den ursprungliga tanken med breddloppen är ju att kuskar och ryttare som inte startar så ofta, ska få tävla på sin egen nivå utan att tvingas möta eliten. Samma gäller för hästar och därför är det ofta en startpoänggräns i breddloppen.

  Men beroende på årstid och tävlingstyp (monté, sulky, varmblod, kallblod) är det ibland svårt att få ihop fulla startfält i breddloppen om banorna skulle använda startpoängsbegränsning. Det gäller främst montélopp och kallblodslopp, och särskilt under vinterhalvåret. Banorna har då ibland valt låta ytterligare några hästar få starta med högre startpoäng. Hellre det än att ställa in loppet helt, resonerar de flesta banorna.

  Om du tittar i propositionerna så skiljer det sig mellan banorna och årstid. I oktober hade till exempel Åby, Halmstad och Eskilstuna poänggräns i montébreddloppen medan till exempel Umåker, Solänget, Jägersro och Boden inte hade det. Det beror alltså oftast på om sportchefen på banan vågar chansa på att få ihop tillräckligt många startanmälda om det är poänggräns.

  Så för att sammanfatta – alla banor hade helst velat ha poänggräns i alla breddlopp, men i vissa lopptyper och under vissa årstider går inte det eftersom man då riskerar att tvingas ställa in lopp som inte får tillräckligt många startanmälda.

  Vänliga hälsningar

  Per Wetterholm
  biträdande sportchef

  Malin Kundtjänst
 • Varför får kallblod starta i breddlopp när dom har över 1500 poäng?? Varmblod har upp till 500 poäng. Det finns många kallblod som aldrig har möjlighet att starta.
  H svan
 • God morgon H Svan!

  När det gäller breddlopp och kallblod kan banorna själva välja om man vill stänga vid 500 poäng. Det kan t ex bero på hur många hästar det finns på banan/regionen eller om det är långt till nästa tävlingsdag.

  Oftast väljer man då att de hästar med över 500 poäng får stå med 20 m tillägg och vanligtvis är det P21 som gäller i breddloppen.

  Vänliga hälsningar

  Claes Broberg, sportsamordnare
  Malin Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.