Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

För varmt för att tävla?

På vintern kan det vara för kallt.
På sommaren borde finnas en gräns när värmen stiger över 30 grader.
Lunchtrav borde inte förekomma på sommaren.
Mvh Björn

Kommentarer

 • Hej Björn!

  Regleringarna som finns angående temperaturer vid travtävlingar i Sverige omfattar idag enbart hur kallt det får vara, man har förmodligen inte sett behov av att reglera maximitemperaturen vid tävling. Om nuvarande "klimat" är här för att stanna så får man kanske titta på vilka åtgärder som krävs för att kunna köra tävlingar.

  Utomlands har man ofta 2 olika kriterier man tittar på lite beroende på vilken hästsport det gäller. Det ena är temperaturen ensamt och det andra är en kombination av temperatur och gällande luftfuktighet. Dessa numeriska värden leder i första hand till diverse åtgärder som ska vidtas för att tillförsäkra sig hästvälfärden vid tävling.

  Om du tittar närmare på dessa guidelines så vidtar man åtgärder oftast först vid temperaturer högre än några grader över +30. Längst ner kan du se en del länkar för vidare läsning.

  Transporterna av hästar är ett ytterligare problem. EUs transportföreskrifter har ingående regleringar på transportfordonens utformning och övriga regler. Sedan har vi individuell variation på själva hästarna. Hästarna reser olika bra och en del kan bli stressade. Vid stress ökar hästens egna värmeproduktion samtidigt som en förhöjd luftfuktighet i ett transportutrymme minskar hästens förmåga att bli av med överskottsvärme. Man ska helt enkelt se till att ventilationen är fullgod vid hög utomhustemperatur.


  https://www.thetrots.com.au/for-participants/rules/policies/hot-weather-policy/ 


  http://www.saharnessracing.com/site/wp-content/uploads/2013/05/RACING-IN-HOT-WEATHER-POLICY_220210.pdf


  https://www.theracessa.com.au/files/637280_hot_weather_policy_111109.pdf?v=398

  http://www.equestrian.org.au/sites/default/files/EA_Hot_Weather%20Policy_26092017.pdf

  Vänliga hälsningar

  Antti Rautalinko, chefsveterinär
  Malin Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.