Till senaste kommentaren

Vilket regelverk gäller för huvudlag?

Hej
Jag undrar om det är obligatoriskt att värma och tävla med ett huvudlag där en nosrem sitter fast i sidostyckena, räcker det inte att man har en spärrgrimma under? Har alltid haft så tidigare Pgr av att styrförmågan blir sämre med nosrem i sidostycket upplever jag, men blev tillsagd av stallvärd att det var nya regler. Kan dock själv inte hitta den regeln i reglementet.
Skulle vara intressant att veta anledningen isåfall, att det skulle vara någon sorts säkerhet om bettet går av ligger ingen sanning i. Ett metallbett går inte av, och skulle det göra det så går det knappast att stanna hästen genom att dra i nosremmen, då skulle sidostycket gå sönder. Löshäst går alldeles utmärkt att ta i spärrgromman.
Hoppas inte att jag låter otrevlig.
Med vänlig hälsning
Louise Frumerie

Kommentarer

  • Hej Louise!
    Tack för din förfrågan och inlägg. Nordisk reglementskommitté och Nordisk djurskyddskommitté med representanter från Danmark, Finland, Norge och Sverige har i samråd utarbetat en gemensam lista över utrustning som är tillåten i travlopp i dessa fyra länder. Oavsett vilket av dessa länder du besöker och tävlar i så gäller sammma regler. I häftet Utrustningsbestämmelser, i travlopp i Sverige, finner du vad som tillåts och inte tillåts.

    Ett huvudlag ska alltid vara komplett med nosrem, ganaschrem och pannband. Spärrgrimma är fullt tillåten att använda i kombination med huvudlag som är komplett. Spärrgrimman används i olika syften, bl a på hästar som springer och gapar och ett annat användningsområde är att fästa huvudstång i. Det är fullt möjligt att ett metallbett kan gå av. Det kan förekomma slitage i brytpunkten på bettet och på så sätt kan det brista. Tappas ett bett på hårt underlag ex stallgång så kan små osynliga bristningar uppstå och på så sätt bli en säkerhetsrisk. Ett bett ska precis som annan utrustning genomgå regelbundna kontroller så att oförusedda olyckshändelser undviks.

    Vi önskar dig en God Jul och ett Gott Nytt trav År 2018!

    Vänliga hälsningar

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.