Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Har jag sakrättsligt skydd vid samägande av travhäst?

Hej !

Jag överväger köpa travhäst tillsammans med en annan person; det är hennes bolag som är köpare, och mitt bolag som kommer äga hälften.

Hästen kommer faktureras till hennes bolag, som vidarefakturerar 50% av hästen till mitt bolag. Ägarandelarna (50/50) kommer registreras hos Svensk Travsport. Hästen  kommer stå på träning hos utomstående tränare.

Vad gäller i fall av eventuell konkurs av den andra personens bolag? Är det korrekt att 50% av hästen kommer utgöra del av kk-boet, och avyttras enligt det regelverket? Är mitt bolags 50% andel sakrättsligt skyddad?

 Mvh

Kommentarer

 • Hej blivande hästägare!

  Vad kul att du funderar på att köpa en travhäst!

  När det gäller ägarskiftet så kommer vi att registrera era båda bolag som ägare (en företrädare och en delägare). Däremot registreras inte ägarandelarna utan där behöver ni skriva ett egen kontrakt vid sidan om. Om något av era bolag går i konkurs kommer hästen, precis som du skriver, utgöra 50%-del i konkursboet och avyttras enligt regelverket. Det andra bolagets andel är sakrättsligt skyddat. I normala fall erbjuds den andra delägaren att köpa konkursboets andel.

  Ett tips är att ni använder framtagna branschvillkor och checklista för hästägare och tränare. Ni hittar dem här, under rubriken "Hästägare".

  Vänliga hälsningar

  Göran Wahlman, förbundsjurist Svensk Travsport
  Malin Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.