Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Vad är juniorchans?

Vad är juniorchans?
Svensk Travsport Kundtjänst

Kommentarer

 • År 2024 och framåt

  Juniorchans infördes när Spellagstiftningen ändrades och spel på personer under 18 år förbjöds. Svensk Travsport ansåg då att det var skäl att införa speciella lopp där ungdomar under 18 år fick köra. Utfallet har inte riktigt blivit det förväntade och från 2024 är det åter artonårsgräns som gäller i samtliga lopp i Sverige. Under 2023 kommer lopp med Juniorchans att finnas kvar men i något minskad omfattning.

  År 2021 - 2023

  Den 1 januari 2021 skärptes den svenska spellagen så att minderåriga kuskar och ryttare inte längre kan delta som spelobjekt i travlopp. Därför kommer det att köras 350 lopp nästa år med det nya villkoret Juniorchans. Där kan både äldre och minderåriga delta, och dessa lopp körs helt utan spel.

  I den svenska travsporten har kuskar och ryttare hittills kunnat tävla i vanliga travlopp från det kalenderår man fyller 16 år, och för att tävla som tränare måste man ha fyllt 18 år. Från 1 januari 2021 förbjuder myndigheten Spelinspektionen alla spelbolag att ta spel på minderåriga som deltar i lopp, idrottstävlingar och matcher. Syftet är att minska risken för matchfixning, där minderåriga tävlingsdeltagare kan vara en särskilt utsatt riskgrupp. Spelbolagen får fortfarande ta spel på äldre deltagare i den aktuella matchen/idrottstävlingen men inte på de minderåriga deltagarna.

  Trav- och galoppsporten går ett steg längre än vad lagen kräver och hästsportens egenägda spelbolag ATG tar från 1 januari inget spel alls i de lopp där juniorer är med och tävlar. Med junior menas kuskar/ryttare som ännu inte fyllt 18 år på tävlingsdagen.

  - Den svenska travsporten måste självklart erbjuda utvecklingsmöjligheter i tävlingsmiljö för våra juniorer. De nya statliga speldirektiven har kloka grundsyften och vi anpassar vår sport till de nya förutsättningarna, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

  350 lopp med Juniorchans
  I Sverige kommer det att köras drygt 8 300 travlopp nästa år. I ungefär 350 av loppen är det Juniorchans. Det innebär att dessa lopp körs med följande villkor.

  • Både äldre och juniorer får vara med och köra/rida.
  • ATG arrangerar inget spel i dessa lopp.
  • Juniorerna som deltar i loppen samlar poäng, vilket leder fram till en sommarfinal i Rättvik lördag 7 augusti och vinterfinal på Solvalla Annandag Jul 26 december. För montéryttarna blir det en juniorfinal på Solvalla söndag 31 oktober.
  • Juniorerna får tillgång till coachning av en mentor, både före och efter loppet.
  Petter Johansson berättar om upplägget.
  - Att ett lopp har Juniorchans innebär att juniorer kan vara med och tävla mot de äldre, och att ATG inte har något spel i det loppet. I övrigt är det ett vanligt lopp med normala regler, prispengar och allt annat. Loppen filmas av Kanal75 och visas på atg.se. Vi kommer oftast att placera dessa lopp i början av tävlingsdagen, förklarar Petter.

  Vilka lopp kommer att ha Juniorchans?
  - Normalt körs två lopp med Juniorchans på breddloppsdagar, och ett lopp med Juniorchans på de mindre vardagstävlingar där ATG har V5-spel som huvudspelform. Juniorerna kommer alltså inte tävla på tävlingsdagar med större spelformer – typ V75, V86, GS75, V64 eller V65. De två sulkyfinalerna arrangeras förvisso på STL-dagar (7 augusti och 26 december) men de båda finalloppen körs givetvis helt utan spel. Totalt blir det cirka 350 lopp på ett år med Juniorchans, men banorna har möjlighet att ha Juniorchans i ännu fler lopp om de ser ett lokalt behov. Cirka tio procent av loppen blir montélopp.

  Hur stort är behovet för juniorer att köra och rida?
  - Under senaste året är det 63 svensklicensierade kuskar/ryttare som gjort drygt 800 starter innan de fyllt 18 år. Vi testar 2021 med cirka 350 lopp där juniorerna har chansen att vara med, och så får vi utvärdera om det är en lagom nivå.

  Tre stora finaler

  Beskriv upplägget med poängräkning för juniorerna.
  - I varje lopp med Juniorchans får de deltagande juniorerna poäng för sin placering enligt samma skala som vi använder i STL nästa år, alltså 30-14-10-7-5-4-3-2 om kusken/ryttaren är prisplacerad samt 1 poäng till oplacerade och 0 poäng till diskade. Så om det till exempel bara startar en enda junior i loppet, och denna blir fyra i mål, får junioren 7 poäng för fjärdeplatsen.

  Vart leder poängen?
  - De tolv juniorer som samlat ihop flest poäng i sulkyloppen fram till och med 18 juli, får starta i sommarfinalen i Rättvik lördag 7 augusti. De tolv juniorer som samlat flest poäng under perioden 19 juli - 14 december får starta i vinterfinalen på Solvalla 26 december. I finalerna får de med flest insamlade poäng köra, även om de skulle ha råkat hinna fylla 18 år innan själva finaldagen. För montéryttarna gäller det att samla poäng fram till och med 17 oktober, och montéfinalen med tio deltagare rids på Solvalla söndag 31 oktober.

  Vad innebär ”tillgång till coachning av mentor, före och efter loppet”?
  - Varje bana utser årligen två särskilda mentorer för de egna juniorerna. En rutinerad kusk och en rutinerad ryttare som helt enkelt är duktiga på att ge feedback, tips och råd. Inför varje start kan junioren ha kontakt med sin mentor - om junioren vill det - och rådgöra om viktiga saker i det särskilda loppet. Det kan gälla hur man ska utnyttja sitt startspår, taktiskt upplägg och så vidare. Mentorn kollar sedan loppet och kontaktar junioren i efterhand med feedback. Jag tror detta är ett bra sätt för de yngre kuskarna och ryttarna att utvecklas, och dessutom tror jag tävlingen blir lite roligare för juniorerna med den typen av regelbunden återkoppling, funderar Petter Johansson.

  Start i mars

  När börjar allt detta?
  - De första loppen med Juniorchans kör tisdag 2 mars på Sundbyholm och Jägersro. Så från mars gäller det att hålla utkik i propositionerna efter lopp med Juniorchans.

  Svensk Travsport Kundtjänst
  (Uppdaterad )
 • Hej
  Ni måste titta på detta, juniorerna får inte chansen till körning i dessa lopp då äldre kuskar med fler lopp får körningarna.
  Gör att företräde gäller om du väljer en junior, kan till och med locka med färre startpoäng kanske?
  Och hittils finns inget lopparkiv hos ATG.se som ni skriver.

  Mvh Hasse
  Hasse
 • Hej Hasse!

  När det gäller lopp med Juniorchans är det inte möjligt att ge företräde baserat på vem som kör hästen eftersom kuskvalen görs efteråt.

  Däremot kan man stänga lopp med Juniorchans antingen vid körda lopp eller vid ålder.
  Det är också möjligt att ge fördel, d v s häst körd eller riden av en orutinerad kusk/ryttare får ha tjänat mer än hästar körda av mer rutinerade kuskar/ryttare.

  Vi är väl medvetna om att det behöver göras justeringar gällande lopp med Juniorchans och vi ser över det löpande. Man ska också komma ihåg att när fler banor öppnar upp sin tävlingsverksamhet kommer det också att bli betydligt fler lopp med juniorchans. I mars är det preliminärt 17 lopp med juniorchans, i maj 41 lopp. Det kommer bli ännu fler under juni-september.

  När det gäller lopparkivet fungerar det så här. Lopp utan spel kan ej sökas via lopparkivet på atg.se. De loppen kommer dock att kunna ses via hästens formrader nästa gång den startar.

  Vi arbetar med en teknisk lösning för att bygga ett lopparkiv för loppen med Juniorchans på travsport.se istället. Förhoppningsvis är detta klart inom kort.

  Vänliga hälsningar

  Claes Broberg, sportsamordnare
  Anette Kundtjänst
 • Kan man se loppet i efterhand  när man är med i ungdomslopp utan spel.? Var någonstans.
  Marita Sundgren
 • Hej Marita!

  Det går att se Juniorchansen i efterhand på ATG.Play. Det går att i Kategori söka Juniorchansen. Det har varit lite problem tidigare men tror dom har rättat till det.

  Vänliga hälsningar!

  Ulrika Kundtjänst
 • hej. går det inte att se juniorchansloppen i efterhand  har sökt men hittar ej hälsningar Hasse
  hasse
 • Hej Hasse!
  Tidigare har det gått att se loppen på ATG play du får gå in på ATG:s hemsida och söka efter loppen.

  Önskar dig en fin dag!

  Vänliga hälsningar
  Anette Kundtjänst
 • Hur länge räknas en kusk som junior? Ålder?
  EN
 • God morgon EN!

  Man räknas som junior fram till den dagen man fyller 18 år.

  Önskar dig en fin dag!

  Vänliga hälsningar
  Malin Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.