Till senaste kommentaren

Vad behöver jag för att åka utomlands och betäcka mitt sto?

Vad behöver jag för att åka utomlands och betäcka mitt sto?
Svensk Travsport Kundtjänst

Kommentarer

 • Om du ska skicka ett sto, eller en hingst, utomlands för avelsarbete ska du innan avresa kontakta oss på Svensk Travsport som behöver utfärda ett temporärt exportcertifikat för avel åt din häst.

  De temporära exportcertifikaten utfärdas med en giltighetstid som utgår den 30 september betäckningsåret för ston (det vill säga när betäckningssäsongen är avslutad), och för hingstar efter 12 månader räknat från utförandedatumet.

  För mer information läs här.  

  Tänk även på att kontrollera vad som gäller i övrigt vid transport av hästar utomlands. Jordbruksverket har information om utförsel av häst från Sverige

  Svensk Travsport Kundtjänst
 • Hej
  Vad är regler angående hingstar man får använda för att få ett svensk född föl? Får man använda vilken fransk hingst som helst (som är godkänd i aveln i Frankrike) när man skickar stoet att betäckas dit, eller gäller det några andra regler?
  Eva
 • Hej Eva!
  Du behöver använda en hingst som är avelsgodkänd i Sverige.

  Vänliga hälsningar
  Anette Kundtjänst
 • Hur gör man att en hingst blir avelsgodkänd i Sverige? Räcker det med pappersarbete eller måste ngn från Sverige åka över?
  Eva
 • Utomlands registrerade och uppstallade hingstar, m.m.

  4 § En varmblodig hingst, som är avelsvärderad och godkänd i Danmark, Finland, Norge, Frankrike och som under den löpande eller påföljande betäckningssäsongen avses stå uppstallad utomlands får avelsvärderas utan att hingsten besiktigas i Sverige, under förutsättning att hingstägaren eller dennes ombud ger in ett tillräckligt underlag för att bedöma hingstens exteriör och veterinära egenskaper. Bedömningen av hingsten sker efter de krav och villkor som enligt detta reglemente gäller för avelsvärdering av hingstar inom den svenska varmblodiga travarrasen.

  Vänliga hälsningar
  Anette Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.