Vad gäller vid sulkykontroll och sulkyreparationer?
Vad gäller vid sulkykontroll och sulkyreparationer?
Följ inlägget
1
följare
Vad innebär förändringen om sulkys i utrustningsreglementet?
Enligt den gamla regeln skulle alla reparationer utföras av en auktoriserad sulkyverkstad med ett efterföljande intyg, vilket inte var tillämpningsbart i praktiken.
Enligt den nya skrivelsen ska reparationer och förändringar vara fackmannamässigt utförda och sulkyn ska klara en funktionskontroll. Man får alltså i normala fall utföra reparationer på sulkyn utan krav på efterföljande intyg. Intyg krävs bara om brister upptäckts vid en funktionskontroll.
Vad händer om brister som måste åtgärdas upptäcks vid en funktionskontroll?
Blir det nedslag vid en funktionskontroll under tävlingsdagen får man en delgivningsblankett av kontrollanten där det står vad som måste åtgärdas. Är det en brist i hållbarheten eller om sulkyns mått inte är godkända ska en, av tillverkaren, godkänd verkstad kontrollera/reparera sulkyn och därefter skriva ett intyg innan den åter får användas i lopp. Detta intyg ska skickas till Svensk Travsport.
Får man nedslag på att sulkyn inte går att identifiera räcker det att man kontaktar tillverkaren för att få originaldekaler som man sätter dit på egen hand och inget intyg behövs.
Får Svensk travsport kännedom om att sulkyn använts utan att man vidtagit de åtgärder som kontrollanten krävde enligt delgivningsblanketten kommer man att bötfällas med 5000 kronor.
Varför ändrar ni i utrustningsbestämmelserna?
Grunden i bestämmelserna är att alla ska känna sig säkra med sulkyernas hållbarhet i våra travlopp. Vi måste då ha ett fungerande kontrollsystem där brister följs upp.
Reglementet ska även vara fungerande och tillämpningsbart för alla aktiva. Vill man till exempel lacka om sin sulky på egen hand, så får man nu göra det. Det viktiga är att man inser sitt egenansvar för sulkyns hållbarhet och att det finns originaldekaler på sulkyn, så att den lätt går att identifiera.
Får man alltså lackera om och reparera sin sulky utan det intyg som krävdes tidigare?
Ja, man får nu renovera och lackera om sin sulky utan det intyg som tidigare krävdes vid alla reparationer. Men man har ett egensansvar för att det blir fackmannamässigt utfört. Rekommendationen är att kontakta närmaste sulkyverkstad och göra en kontroll innan du lackerar om sulkyn om det finns minsta osäkerhet kring sulkyns hållbarhet eller andra misstänkta brister. Som sagt, kommer du till tävlingsbanan med en sulky som inte går igenom kontrollantens funktionskontroll kommer det att utdömas en påföljd.
Reglementet ska även vara fungerande och tillämpningsbart för alla aktiva. Vill man till exempel lacka om sin sulky på egen hand, så får man nu göra det. Det viktiga är att man inser sitt egenansvar för sulkyns hållbarhet och att det finns original dekaler på sulkyn, så att den lätt går att identifiera.
Önskar dig en fin dag!
Vänliga hälsningar