Moms på prispengar

Moms på prispengar ändrades 1 april 2020

Svensk Travsport Kundtjänst (Uppdaterad )

Kommentarer

  • Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) slog i dom 2024-09-09 (mål nr HFD 2024 ref 44) fast att en hästägare som bedriver ekonomisk verksamhet (momspliktig verksamhet) när hästägaren tävlar med sina hästar och erhåller den garanterade prispengen - eller startpeng som HFD väljer att använda som begrepp. Momsfrågan har varit en följetong under många år där travbranschen och Skatteverket haft skilda ståndpunkter.

    I princip i samtliga pågående skatteprocesser avseende frågan om travhästägare bedriver ekonomisk verksamhet och har avdragsrätt för moms, har Skatteverket, trots HFD:s prejudicerande dom, i princip hävdat att det endast är hästägare med samma förutsättningar som i HFD:s dom (dvs travhästägare som har tre-fyra hästar och 50 – 60 starter per år) som kan anses bedriva ekonomisk verksamhet. I princip i samtliga fall har Skatteverket dessutom hävdat att det finns ett förfarandemissbruk som medför att den enskilde hästägaren inte kan få avdragsrätt för moms i verksamheten.

    Den 12 maj 2025 har Kammarrätten i Sundsvall meddelat sex domar. Bedömning har gjorts av verksamheter med olika antal hästar och antal starter. Gemensamt för domarna är att Kammarrätten i Sundsvall har följt principerna i HFD:s dom 2024 ref. 44 och prövat om syftet med verksamheten är att fortlöpande vinna intäkter. Kammarrätten finner att regelbundet tävlande mot startpeng uppfyller kravet på att fortlöpande vinna ersättning och således är ekonomisk verksamhet.

    Kammarrätten bedömde även frågan om avdrag ändå ska nekas med hänsyn till principen om förbud mot förfarandemissbruk. Kammarrätten konstaterar att det saknas grund för sådant synsätt och att principen om förbud mot förfarandemissbruk inte utgör hinder för avdragsrätt för moms i tävlingsverksamheter med travhästar.

    Även kammarrätten i Göteborg har nu beslutat i liknande ärenden och även de har valt att följa Högsta förvaltningsdomstolens principer.


    Har du frågor, kontakta:
    Jan Kleerup, skattejurist på XR Legal Advokat
    070-516 9226
    jan.kleerup@xrlegal.se


    FRÅGOR OCH SVAR:

    Vad innebär detta för mig som hästägare?
    Är du momsregistrerad och anmält ditt momsregistreringsnummer till Svensk Travsport så kommer det bara betalas ut moms (25%) på garanterade prispengar och premieloppspremier.

    Behöver jag som hästägare eller tränare göra något?
    Du ska se till att om du är momsregistrerad meddela detta till Svensk Travsport. I övrigt kommer du att se det på avräkning som du får varje månad.

    Hur anmäler jag mitt momsregistreringsnummer till Svensk Travsport?
    1. Det gör du i inloggat läge (användarkonto) här på travsport.se. När du loggat in klickar du på fliken momsregistreringsnummer under "mitt hästägande/ägda hästar", fyller i uppgifterna och sparar. Du kan också skicka in blanketten "anmälan av momsregistreringsnummer". Den finner du nedan under "Mer information".

    2. Om du saknar användarkonto kan du enkelt skaffa ett, se nedan under "Mer information". Kontot är kostnadsfritt. Observera att bolag inte kan skapa användarkonton, därför krävs att någon på bolaget skaffar ett personligt konto och att firmatecknaren fyller i blanketten Fullmakt för bolagsrepresentant och skickar till oss. Du finner den också längre ner på sidan. När vi fått fullmakten tar det 7 dagar innan hästägarfunktionerna fungerar hos bolagsrepresentanten.

    3. Om ditt bolag eller enskilda firma inte är momsregistrerat kan du ansöka om momsregistrering. Se Skatteverkets information nedan. Därefter registrerar du ditt momsregistreringsnummer via ditt användarkonto här på travsport.se.

    MER INFORMATION

    - Du kan läsa mer om moms här
    - Hur blir det med momsen då inte alla delägare är momspliktiga? 
    - Artiklar om moms på prispengar
    - Var skaffar jag ett användarkonto på travsport.se?
    - Blankett "Fullmakt, bolagsrepresentant användarkonto" 


    Svensk Travsport Kundtjänst
    (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.