Till senaste kommentaren

Moms på prispengar ändrades 1 april 2020

Moms på prispengar ändrades 1 april 2020

Svensk Travsport Kundtjänst (Uppdaterad )

Kommentarer

  • Svensk Travsport och Svensk Galopp har tillsammans med Skatteverket under en längre tid diskuterat tillämpningen av den så kallade Baštová-domen som slog fast att prispengar, som är beroende av hästens placering, inte är momspliktiga.

    Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har nu slagit fast att en hästägare bedriver ekonomisk verksamhet (momspliktig verksamhet) när hästägaren tävlar med sina hästar och erhåller den garanterade prispengen - eller startpeng som HFD väljer att använda som begrepp. Momsfrågan har varit en följetong under många år där travbranschen och Skatteverket haft skilda ståndpunkter. I och med den nya domen är nu denna fleråriga process avslutad.

    Det var i december 2023 som Skatterättsnämnden lämnade sitt förhandsbesked gällande ett ärende kopplat till en hästägare som blivit avregistrerad för moms trots en aktiv rörelse med kontinuerligt tävlande. Skatterättsnämnden slog fast att hästägaren var att betrakta som en beskattningsbar person och det beslutet överklagades av Allmänna ombudet till HFD för fastställelse för att kunna bli den prejudicerande dom som både branschen och Skatteverket gemensamt är överens om.

    HFD fastställde också förhandsbeskedet från Skatterättsnämnden och gick därmed till fullo på branschens yrkande: ”Mot bakgrund härav och under de förutsättningar som anges i ansökan anser Högsta förvaltningsdomstolen att den tävlingsverksamhet som AA bedriver utgör ekonomisk verksamhet och att hon är en beskattningsbar person.”

    – Momsfrågan har hängt som ett mörkt moln över travsporten i flera år. Många hästägare och hästföretagare har fått leva i en helt onödig osäkerhet på grund av detta och det är en otrolig befrielse att vi som bransch genom uthålligt arbete lyckats få rätt. Vi förutsätter nu att Skatteverket följer domen och att denna process nu är avslutad för gott, säger Mats Norberg som agerat ombud för hästägaren i ärendet.

    Domen ger branschen rätt i sitt förhållningssätt. Men de som blivit avregistrerade för moms behöver nu själva agera för att återigen momsregistrera sin verksamhet. Jan Kleerup, momsexpert på XR Legal Advokat ger följande rekommendation.

    – Man ska som hästägare begära så kallad omprövning av Skatteverkets beslut och redovisa moms, såväl utgående som ingående, för perioder tillbaka i tiden där Skatteverket vägrat avdrag för ingående moms. Om man driver process mot Skatteverket och det finns en dom från förvaltningsrätten måste man överklaga till kammarrätten och då åberopa den här domen från HFD. För redovisningsperioder som inte omfattas av processen vänder man sig till Skatteverket och begär rättelse. Enligt min uppfattning ska det inte ha någon betydelse hur många hästar man har utan det ska normalt vara momsplikt även för färre hästar än 3-4 stycken.

    De som arbetat med momsfrågan från branschens sida är:

    • Maria Croon, vd Svensk Travsport
    • Jan Kleerup, momsexpert på XR Legal Advokat
    • Sara Lennartsson, Branschansvarig LRF Häst
    • Martin Mörman, näringspolitisk skatteexpert på LRF
    • Mats Norberg, affärsrådgivare - specialist inom hästnäringen
    • Fredrik Rosén, skattejurist på Forvis Mazars

    Skatteverket följer inte Skatteverkets Högsta förvaltningsdomstolens prejudicerande dom och vem på Skatteverket har ansvaret för det?

    Har du frågor, kontakta:
    Jan Kleerup, skattejurist på XR Legal Advokat
    070-516 9226
    jan.kleerup@xrlegal.se


    FRÅGOR OCH SVAR:

    Vad innebär detta för mig som hästägare?
    Är du momsregistrerad och anmält ditt momsregistreringsnummer till Svensk Travsport så kommer det bara betalas ut moms (25%) på garanterade prispengar och premieloppspremier.

    Behöver jag som hästägare eller tränare göra något?
    Du ska se till att om du är momsregistrerad meddela detta till Svensk Travsport. I övrigt kommer du att se det på avräkning som du får varje månad.

    Hur anmäler jag mitt momsregistreringsnummer till Svensk Travsport?
    1. Det gör du i inloggat läge (användarkonto) här på travsport.se. När du loggat in klickar du på fliken momsregistreringsnummer under "mitt hästägande/ägda hästar", fyller i uppgifterna och sparar. Du kan också skicka in blanketten "anmälan av momsregistreringsnummer". Den finner du nedan under "Mer information".

    2. Om du saknar användarkonto kan du enkelt skaffa ett, se nedan under "Mer information". Kontot är kostnadsfritt. Observera att bolag inte kan skapa användarkonton, därför krävs att någon på bolaget skaffar ett personligt konto och att firmatecknaren fyller i blanketten Fullmakt för bolagsrepresentant och skickar till oss. Du finner den också längre ner på sidan. När vi fått fullmakten tar det 7 dagar innan hästägarfunktionerna fungerar hos bolagsrepresentanten.

    3. Om ditt bolag eller enskilda firma inte är momsregistrerat kan du ansöka om momsregistrering. Se Skatteverkets information nedan. Därefter registrerar du ditt momsregistreringsnummer via ditt användarkonto här på travsport.se.

    MER INFORMATION

    Du kan läsa mer om moms här
    - Hur blir det med momsen då inte alla delägare är momspliktiga? 
    - Artiklar om moms på prispengar
    - Var skaffar jag ett användarkonto på travsport.se?
    - Blankett "Fullmakt, bolagsrepresentant användarkonto" 


    Svensk Travsport Kundtjänst
    (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.