Till senaste kommentaren

Ändrade rutiner för dig som redovisar moms på ditt hästägande

Ändrade rutiner för dig som redovisar moms på ditt hästägande
Svensk Travsport Kundtjänst Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Sedan skattereformen 1991 har Svensk Travsport haft en överenskommelse med Skatteverket gällande så kallad central uppbörd. Detta avtal har nu upphört och från och med avräkningen för mars 2018 gäller därför nya rutiner för dig som redovisar moms på ditt hästägande.

  Den tidigare centrala uppbörden innebar att Svensk Travsport centralt samlade och betalade in momsen (innehållen moms) på prispengar, premieloppspremier och liknande. Från och med avräkningen för mars (daterad 180406) gäller istället att momsen på det som är momspliktigt kommer att beräknas och betalas ut till de mottagare som är momsregistrerade i Sverige och som har anmält sitt momsregistreringsnummer till Svensk Travsport. Det innebär alltså att mottagaren själv ansvarar för att redovisa sin moms från och med då. Svenska mottagare som saknar momsregistrering får utbetalning utan moms.

  Momsfrågan i svensk travsport var uppe för behandling hos skatterättsnämnden 2018. Både Svensk Travsport och Skatteverket har gått vidare rättsligt och överklagat beslutet till Högsta Förvaltningsdomstolen. I avvakta på rättslig prövning har Skatteverket valt att flytta fram datumet för när de ev nya tillämpningsreglerna ska börja gälla till den 31 mars 2020. (Skatteverkets dnr är 202 503093-19/111).

  Detta behöver därför du som redovisar moms på ditt hästägande göra:

  1. Registrera ditt momsregistreringsnummer hos Svensk Travsport. Det gör du i inloggat läge (användarkonto) här på travsport.se. När du loggat in klickar du på fliken momsregistreringsnummer under "mitt hästägande/ägda hästar", fyller i uppgifterna och sparar. Du kan också skicka in blanketten "anmälan av momsregistreringsnummer". Den finner du nedan under "Mer information".

  2. Om du saknar användarkonto kan du enkelt skaffa ett, se nedan under "Mer information". Kontot är kostnadsfritt. Observera att bolag inte kan skapa användarkonton, därför krävs att någon på bolaget skaffar ett personligt konto och att firmatecknaren fyller i blanketten Fullmakt för bolagsrepresentant och skickar till oss. Du finner den också längre ner på sidan. När vi fått fullmakten tar det 7 dagar innan hästägarfunktionerna fungerar hos bolagsrepresentanten.

  3. Om ditt bolag eller enskilda firma inte är momsregistrerat kan du ansöka om momsregistrering. Se Skatteverkets information nedan. Därefter registrerar du ditt momsregistreringsnummer via ditt användarkonto här på travsport.se.

  Mer information

  - Frågor och svar om den centrala uppbörden och moms
  - Hur blir det med momsen då inte alla delägare är momspliktiga? 
  - Seminarium om moms med LRF Konsult och Svensk Travsport (180928)
  - Artiklar om moms på prispengar
  - Var skaffar jag ett användarkonto på travsport.se?
  - Blankett "Fullmakt, bolagsrepresentant användarkonto" 
  - Skatteverkets information om hästsport och moms
  - Skatteverkets information om hur man registrerar sig för moms
  - Skatteverkets ställningstaganden


  Svensk Travsport Kundtjänst
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.